Sedat Veyis Örnek’in “yağmur duası” temalı (AÜ DTCF Halkbilim Bölümü’nde bulunan) 8 mm’lik film bandı, TÜBİTAK SOBAG destekli 114K576 numaralı Sedat Veyis Örnek Sözlü Tarih, Biyografi ve Belgelik Çalışması başlıklı proje kapsamında dijital ortama aktarılmıştır.
Sedat Veyis Örnek’in bir alan araştırması: yağmur duası. Ali Rıza Balaman’la Ankara’da 22 Kasım 2014 tarihinde yapılan sözlü tarih görüşmesinde aşağıda yer alan ”yağmur duası” konulu görüntü kaydı kendisiyle birlikte izlendiğinde video kayıtla ilgili şunları söylemiştir:
CIMG1327 (2)
Ali Rıza Balaman: “Burası Kırıkkale Hasanoğlan taraflarında bir köy, dağ köyü. Bunu profesyonel kameraman çekti. Evet, işte hoca. 1795-76… Profesyonel kameraman geldi, Sedat Veyis’in arkadaşı, öğrencisi de olabilir; çünkü o zaman etnolojinin bir de gecesi vardı, gece mezunlarından olabilirler. Traktörle çıktık bir yere kadar, ondan sonra da yürüdük… Evet, bu böyle, çünkü dönüşte yağmur… Burada ıslaklık olduğu için, temas ilkesi, suyla temas edersen yağmuru çağırmış olursun anlamında çocukları ıslatıyor, gençleri suya atıyorlar, hiç kimse şikayet etmiyor, herkes gülüyor, ama zorlamak yok, kırmak yok, dökmek yok, şiddet yok. Çocuklar var; çünkü çocuklara ‘sabi’, ‘günahsız’ dedikleri için onların yardımını istiyorlar ve eller böyle, oysa ki dua böyle edilir, ama böyle yağmuru çağırır, taklit ediyor, yağmur olayını. Hanımlar da ayrı bir grupta, arkamızdalar, ben de daha çok işte fotoğraflarını çekmekle meşgulüm, slaytlarını çekmekle meşgulüm. Benim çektiğim o slaytların içinde Sedat Örnek’in fotoğrafı çıkabilir. Şimdi yemek faslı, bak yemek faslında çıkabilir, kameraman bizi almış olabilir, köşede eğer itirazımız olmadıysa. Biz dört kişiydik; kameraman, ben, Almanya’dan gelen bir büyükelçilik üyesi ve Sedat Veyis. Bak işte burada kümeler halinde yemekler yiyoruz, burada çıkabilir, bizim grup… Tabii obje köylüler olduğu için hep köylüler çekildi.”